Dan općine i župe Mihovljan 2017.

Miholjski dani 2017. godine

 

 

U Općini Mihovljan i ove godine je organizirana kulturno – zabavna manifestacija sa bogatim programom za Dan Župe i Općine za mještane, partnere, te posjetitelje i prijatelje mjesta Mihovljan.

Manifestacija „Miholjski dani“ započela je u petak, 29. rujna 2017. godine sa svečanom sjednicom Općinskog vijeća Općine Mihovljan koja je prigodno održana u Društvenom domu Mihovljan i svečanom misom u Župnoj crkvi Sv. Mihaela Arkanđela.

Svečanu sjednicu nazočili su: saborski zastupnik i izaslanik vlade RH Žarko Tušek, zamjenik župana za gospodarstvo Anđelko Ferek Jambrek, brojni zagorski gradonačelnici i načelnici i njihovi zamjenici, predstavnici javnih poduzeća i ustanova, predstavnici političkih stranaka i članovi skupštine KZŽ, ravnatelj OŠ „Ljudevit Gaj“ Mihovljan Alen Vokas, doktor obiteljske medicine Božidar Bratković, mons. Dragutin Komorčec, velečasni Marijan Piskač, udruge i društva koja djeluju u našoj općini, naši privrednici i obiteljska gospodarstva, predstavnici medija.

Svećenu sjednicu Općinskog vijeća Općine Mihovljan otvorio je pozdravnim govorom predsjednik općinskog vijeća Željko Čleković. Općinski načelnik Zlatko Bartolić, srdačno je dočekao i pozdravio goste. U svom govor u kojem se osvrnuo na proteklu godinu, govorio je o realiziranim projektima i planovima. Istaknuo je kako je gotovo sve što je planirao ove godine i ostvareno. Posebno je izdvojio projekt modernizacije i sanacije nerazvrstanih cesta u sklopu kojeg je asfaltirano ukupno 14 dionica u dužini od 4.111 metara, a ukupna vrijednost projekta iznosila je milijun 200 tisuća kuna. Sa 613 tisuća kuna sufinanciralo ga je Ministarstvo regionalnog razvoja i EU fondova, 150 tisuća kuna Ministarstvo graditeljstva, a preostalih gotovo 438 tisuća kuna osigurala je Općina Mihovljan. Uređen je i centar Mihovljana, za što je izdvojeno oko 153 tisuće kuna, izgrađeno dječje igralište u Mihovljanu u vrijednosti 327 tisuća kuna, proširena javna rasvjeta, a značajna proračunska sredstva osigurana su i za školarce, udruge, crveni križ te socijalne i druge potrebe mještana. Posebno je zahvalio zamjeniku načelnika, predsjedniku vijeća i općinskim vijećnicima, koji su svojim odukama pridonijeli da se projekti ostvare, kao i članovima mjesnih odbora, koji sudjeluju u predlaganju, te djelatnicama jedinstvenog upravnog odjela općine, koje rade na projektima. Dodao je kako su projekti ostvareni zahvaljujući i pomoći iz države i ministarstava, a pomoć je općini pružio i saborski zastupnik Žarko Tušek.

Dan općine Mihovljančanima je čestitao saborski zastupnik Žarko Tušek, u ime zagorskih načelnika i gradonačelnika , gradonačelnik grada Krapine Zoran Gregurović, a u ime Krapinsko-zagorske županije , zamjenik župana Anđelko Ferek – Jambrek. Već tradicionalno nagrađeni su i učenici koji su tijekom cijelog osnovnoškolskog obrazovanja postizali odličan uspjeh. Novčane poklone uručio im je općinski načelnik, a dobili su ih: Patricija Martinjak, Maja Oslić, Dora Oraić i Božidar Sajko.

 

Za lijep doček i zdravicu prije svečane sjednice pobrinula su se žene, koje su počastile goste domaćim kolačima, štruklima, gibenicom i ostalim zagorskim slasticama, kao i aperitivima domaće proizvodnje.

 

Nakon svečane mise, Udruge Mihovljana održano je kuhanje kotlovine i lovačkog gulaša koja je bila poslužena mještanima, gostima i posjetiocima Općine Mihovljan uz vino i ostalo piće. U kuhanju su sudjelovali: DVD Mihovljan, NK „Rudar“, Udruga umirovljenika, Lovačko društvo „Trčka“, branitelji sa područja općine, Udruga Vinogradara „Lucen“ koja se pobrinula za vino. Uz dobro raspoloženje, druženje i natjecateljski duh, posjetioci Miholjskih dana uživali su uz dobru glazbu.

 

U večernjim satima u Društvenom domu Mihovljan održana je predstava „KRTICE“ u izvedbi KEREKESH TEATRA., dok pod šatorom su goste zabavljali glazbeni sastav „FORŠUS“.

Drugi dan, 30 rujna, cjelodnevni program započeo je Javno vatrogasnom vježbom DVD-a Mihovljan kod tvrtke „Caristrap“, nakon toga krenulo je sportsko druženje mjesnih odbora i udruga kod OŠ „Ljudevit Gaj“ Mihovljan.

U Društvenom domu održan je tradicionalni 11. Međunarodni gajdaški festival – međunarodni festival tradicijskih glazbala, koji je prvi put održan 2007. godine u mjestu Mihovljan (Hrvatsko zagorje), te se od tada kontinuirano održava svake godine. Međunarodni festival tradicijskih glazbala na kojem se, osim gajdi, mogu čuti i razna druga vrlo interesantna tradicijska glazbala jer, osim svirača iz raznih krajeva Hrvatske, na festivalu su nastupili i glazbenici iz inozemstva – Belgije, Slovačke, Škotske, Italije, Slovenije i dr.

Do jutarnjih sati, goste u šatoru je zabavljao domaći glazbeni sastav „Fiškali,“ rasplesao goste glazbenim hitovima., te poticali dobro raspoloženje gostiju.

 

U nedjelju, 1. listopada u Društvenom domu nastupio je KUD iz Varaždina, koji su pjesmom i plesom podigli atmosferu u Društvenom domu Mihovljan. Društvo čuva od zaborava izvorne običaje, ples i pjesmu seljaka kao i specifično bogatstvo narodne nošnje. Dok je pod šatorom, zabavljao glazbeni sastav „EX BAND“ koji su zagrijali mlađe uzraste na plesnom podiju, te poticali dobro raspoloženje gostiju.