Dan općine i župe Mihovljan 2016.

Miholjski dani 2016. godine

 

Općina Mihovljan i ove godine je organizirala kulturno – zabavnu manifestaciju sa bogatim programom za Dan Župe i Općine za mještane, partnere, te posjetitelje i prijatelje mjesta Mihovljan.

Manifestacija „Miholjski dani“ započela je u četvrtak 29. rujna, obilježena sa svečanom sjednicom Općinskog vijeća Općine Mihovljan koja je prigodno održana u Društvenom domu Mihovljan i svečanom misom u Župnoj crkvi Sv. Mihaela Arkanđela.

Svečanu sjednicu nazočila je zamjenica župana Jasna Petek, predsjednica Županijske skupštine Vlasta Hubicki, saborski zastupnik  Žarko Tušek, pomoćnik ministra _______ , mons. Dragutin Komorčec, te brojni zagorski gradonačelnici i načelnici. Općinski načelnik gosp. Zlatko Bartolić srdačno je dočekao i pozdravio goste.

Ne možemo se pohvaliti višemilijunskim investicijama, ali smo dokazali kako i s malo sredstava u proračunu možemo napraviti puno. Osmislili smo i izradili dosta projekata za kandidiranje na EU i upravo smo se na to najviše usredotočili -  istaknuo je mihovljanski načelnik Zlatko Bartolić, u svom općinskom izvješću u kojem je pobrojao aktivnosti ' od Miholja do Miholja'.  

 - Izvršeni proračun općine Mihovljan za 2015. iznosio je 3.174, 405 kuna, odnosno 99 posto u odnosu na plan, a najviše sredstava utrošeno je za udruge, političke stranke, crkvu i crveni križ i to 491.000 kuna, zatim za komunalne usluge 340.000 kuna te za malu školu, prehranu učenika, rad škole, sufinanciranje djece u vrtićima, socijalnu pomoć, pomoć za novorođenu djecu, stipendije, prijevoz učenika... iznos od 352.224 kune. Prema riječima načelnika, u 2015. otkupljeno je zemljište za groblje i parkiralište na mjesnom groblju, a radovi su u završnoj fazi i to na rekonstrukciji ograde te asfaltiranju parkirališta i pristupne ceste koji bi trebali biti okončani do blagdana Svih Svetih. 

Investicija vezanja za groblje i prilaz 'teška' je 1, 5 milijuna kuna. Načelnik je istaknuo i da su nakon dugo vremena dobili priliku biti ravnopravni na natječajima  i ishodili novce od Ministarstva regionalnog razvoja i fondova EU te Ministarstva graditeljstva i prostornog uređenja za investicije na groblju. Ishođena je građevinska dovola za izgradnju Vatrogasnog doma te Opskrbni cjevovod naselja Gornji Pljukavci, a traju radovi i na uređenje dječjeg igrališta na zemljištu koje je dobiveno u zakup na 20 godina od Zagrebačke nadbiskupije.

Načelnik se zahvalio svim partnerima, aktivnim sudionicima, Udrugama i sumještanima, te im čestitao Dan općine i Župe, a svim imenjacima i imenjakinjama čestitkama za imendan.

U ime gradonačelnika i načelnika čestitke je uputio krapinski gradonačelnik Zoran Gregurović, a govor su održali i predsjednica Županijske skupštine Vlasta Hubicki, saborski zastupnik Žarko Tušek te zamjenica župana Jasna Petek, a svi su istaknuli kako je važno da ovakve male općine opstanu i da ljudi ostanu živjeti na ovim našim zagorskim bregima, Priznanja i nagrade primili su  Limena glazba Lira, Stjepan Večković, osnivač Gajdaškog festivala, odlikaši  Florijan Polančec i Tin Burina te župnik u Mihovljanu od 2000.- 2009. Marijan Piskač koji se zahvalio u ime nagrađenih.

Učenici OŠ „Ljudevit Gaj“ Mihovljan, održali su scenski i dramski nastup.

Za lijep doček i zdravicu prije svečane sjednice pobrinula se Udruga „Žena“ Mihovljan, koje su počastile goste domaćim kolačima, štruklima, gibenicom i ostalim zagorskim slasticama, kao i aperitivima domaće proizvodnje.

 

Nakon svečane mise, Udruge Mihovljana spremale su kotlovine i lovački gulaš koje su bile ocjenjene sa odličnim i poslužene besplatno mještanima, gostima i posjetiocima Općine Mihovljan uz vino i ostalo piće. U spremanju hrane sudjelovalo je pet Udruga, DVD Mihovljan, zatim NK „Rudar“, Udruga umirovljenika, Lovačko društvo „Trčka“ i Udruga Vinogradara „Lucen“ koja se pobrinula za vino. Uz dobro raspoloženje, druženje i natjecateljski duh, posjetioci Miholjskih dana uživali su uz glazbu glazbenog sastava Fiškali.

 

Drugi dan, 30. rujna, cjelodnevni program započeo će sa Javnom vatrogasnom vježbom DVD-a Mihovljan kod OŠ „Ljudevit Gaj“ Mihovljan. U Društvenom domu Mihovljan nastupati će KEREKESH TEATAR sa predstavom „LJUBAF“. Dok pod šatorom će zabavljati glazbeni sastav „ZAGORJE AZ LIVE“